Allmän kurs

På Allmän kurs på grundskolenivå/gymnasienivå studerar du allmänna ämnen som till exempel svenska, matematik, engelska, samhällskunskap, men utbildningen innehåller också andra delar såsom friskvård, estetiska ämnen (exempelvis bild) etc. På SIMA folkhögskola anordnar vi temastudier, där flera ämnen ingår i ett tema. Ditt upplägg är individuellt anpassat efter egna uppsatta mål.

Intyg efter kursen

Efter att du gått klart Allmän kurs på grundskolenivå/gymnasienivå får du ett intyg som beskriver vad du studerat. Om du studerat så du nått omfattningskraven samt studieomdöme för att studera på högre nivå, så utfärdas ett studieomdöme/behörighet till högre studier.

På Allmän kurs på grundskolenivå får du kunskaper så att du senare kan studera vidare på gymnasienivå. Hur lång tid du behöver studera grundskolenivå/gymnasienivå beror på vad du har för tidigare studier bakom dig. Allmän kurs är också folkhögskolans motsvarighet till gymnasieskolans treåriga program. Du som inte slutfört din gymnasieutbildning kan gå upp till fyra år på allmän kurs hos oss. All undervisning sker på teckenspråk.

Passar den här kursen mig?

Allmän kurs passar dig som vill avsluta din grund- och/eller gymnasieutbildning och/eller studera för behörighet till högskolan, utveckla dig själv som människa och aktiv medborgare genom studier samt lära känna människor, samhället och världen bättre.

Allmän kurs distans

Allmän kurs på distans är en utbildning för dig som vil ha gymnasiebehörighet, utvecklas som person och höja din allmänna kompetens. Genom distansstudier har du möjlighet att styra din egen tid. Denna kurs passar dig som har en god självdisciplin och är bra på att ta eget ansvar. Utbildningen är studiemedelsberättigad (CSN).

Två obligatoriska fysiska träffar per termin om två dagar vardera (ibörjan och slutet av terminen) på någon av våra fyra enheter. Några obligatoriska nätträffar kommer även att genomföras.

Vi erbjuder även regelbundet in till evenemang såsom frilufsdagar, studiebesök och andra gemensamma aktiviteter på våra enheter som är frivilliga att vara med på.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs, distans

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Antagningsvillkor:

• Du ska ha fyllt minst 18 år det år utbildningen startar
  • Du har godkänd behörighet i ämnena svenska och matematik på grundskolenivå
  • Du har tillgång till dator med webkamera, bra internetuppkoppling
  • Du har god självdisciplin att kunna tillgodogöra dig utbildningen på distans

Intervju via videosamtal kommer att ske med alla sökanden. I samband med din ansökan via vår hemsida skickar du ett personligt brev per mail till vår kursansvarige Jenny Ryttervik där du beskriver vem du är och vad dina ambitioner är med studierna.

Kostnad: 300 kronor i terminsavgift för försäkring, studematerial, gemensamma aktiviteter m.m.

Kursansvarig: Jenny Ryttervik 0725-386200 (SMS och vidiesamtal)

E-post:

Under studietiden läser du de gymnasieämnen ssom du saknar.  I grundläggande högskolebehöroghet ingår följande ämnen:

• Svenska 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1s, 1b eller 1c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionkunskap 1
  • Historia 1a1

Att läsa på distans

Du kan söka utbildningen vart du är bor i Sverige. Du blir en del av gemenskapen på SIMA Folkhögskola. Folkhögskola har en egen studieform som bland annat baseras på frihet under ansvar. Särskilt på distansutbildning krävs det att du har god självdisciplin och är bra på att ta eget ansvar på grund av att utbildningen till största delen baseras på självstudier och det är du själv som organiserar dina studier. Vi önskar hög aktivitet och att uppgifterna lämnas in i tid. I utbildningen utgår lärandet från dina och dina kurskamraters behov, erfarenheter och förkunskaper.

Under din studietid hos oss får du stöd för att nå dina önskade mål med utbildningen genom kontinuerlig kontakt via vår didgitala plattform liksom vårt videokonferenssystem med tecknespråkiga lärare. Studierna bedrivs till stor del i ämnesövergripande teman och studieuppgifterna bygger till stor del på skriftliga instuktioner och uppgifter. Engelska och matematik studeras separat. samarbeten och grupparbeten med kurskamraterna samt redovisningar är en del av arbetssättet.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avklarad kurs har du blivit godkänd i de ämnen du saknar från gymnasiet och dätmed skaffat dig grundkäggande högskolebehörighet. Du har även mognat som person, fått ökade kunskaper, ökat självförtroende samt ansvarstagande.

Grundläggande

• Allmän kurs 1-4 år, hel- eller deltid, distans.
  • Studier för allmänbildning och behörigheter motsvarande gymnasiet.
  • All undervisning sker på teckenspråk.
  • Start:
  • Plats: Stockholm, Göteborg, Örebro och Åkarp.

Antagning

• Antagningskrav: Du måste ha fyllt 18 år.
  • Ansökan: Senaste datum för höstterminen är 20 maj och för vårterminen är det 20 november.
    I mån av plats tar vi även emot vid sen ansökan.
  • Kursen är studiemedelsberättigad.

Vi erbjuder:

• Allmänbildning.
  • Omväxlande studier.
  • En berikande samvaro med andra vuxna i en teckenspråkig miljö.

Jag har läst Allmän kurs!

Glenn berättar om sin studieupplevelse på vår allmänna linje.